Hop Hop: Hugo Kampscheur

De Nederlandse tenor Hugo Kampschreur maakt in 24/25 deel uit van ons Jong Ensemble.

do 25 apr 2024

Hugo Kampschreur

Naar aanleiding van het seizoensthema hop hop vragen we aan enkele medewerkers van het huis wat hen in beweging brengt.

HOP HOP = een oproep om te blijven spelen, kunst maken, onderzoeken, streven naar een betere wereld, innoveren, inspireren, verwonderen, vragen stellen, kijken, zoeken naar antwoorden, dromen, strijden, leren, improviseren etcetera

Wat brengt je in beweging?

Mijn moeder zegt altijd dat mensen twee angsten hebben: een levensangst – die je in beweging brengt – en een doodsangst – die je bevriest. Bang om dood te gaan ben ik gelukkig niet, maar angst voor het leven heb ik wel. Het leven van een operazanger brengt veel onzekerheden met zich mee en de competitie is groot. Bovendien ben ik ambitieus en wil ik graag de grote tenorrollen zingen. De angsten die daarmee gepaard gaan, brengen mij in beweging. Ik vind die angsten dus niet erg, ik geniet ervan. Ze maken dat ik intens leef.

Waar wil of kan je niet mee wachten? Waar is haast bij?

Ik kan een gevoel van haast hebben om dingen te bereiken, maar dat helpt mij niet. Daarom probeer ik mij te focussen op het geluk van het moment, het liefst samen met anderen. Voorbeelden zijn de wind door je haren op de fiets, een goed gesprek, iemand ergens mee kunnen helpen of plezier maken met collega’s op het podium.

Aan wie reik je een uitgestoken hand?

Aan alle mensen die zich niet gehoord of gezien voelen. We leven in een uitdagende tijd. De wereld verandert snel en door globalisering en digitalisering zijn we ons bewuster dan ooit van alles om ons heen. Of er daadwerkelijk meer conflict is, weet ik niet. Media zijn gefocust op negativiteit. Wel lijken steeds meer mensen te denken in een ‘wij tegenover zij’. Zeker sociale media spelen hierin een belangrijke rol.

Aan de ene kant is het makkelijker om gelijkgestemden te vinden. Aan de andere kant zitten mensen steeds meer in een bubbel. Eenzaamheid en uitsluiting liggen op de loer. Ik denk dat het belangrijker is dan ooit om de publieke arena in te blijven gaan en met elkaar te praten, te debatteren en naar elkaar te luisteren. Laten we onze diversiteit vieren, en vooral ook onze homogeniteit. We zijn allemaal mens.

Kan kunst, al dan niet bij OBV, helpen?

Het theater is een plek waar mensen met verschillende achtergronden zich kunnen verenigen om uitgedaagd te worden en emoties te voelen. Opera is de kunstvorm waarin alles samenkomt op het podium: muziek, zang, dans en toneel. Dat zijn allemaal verschillende mensen op en achter het podium die samen werken aan één gezamenlijk doel.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons